Het SAMR-model voor de integratie van technologie in het onderwijs, ontwikkeld door Dr. Ruben Puentedura, heeft de afgelopen jaren veel bekendheid gekregen. In deze bijdrage een aantal interessante achtergronden en toepassingmogelijkheden.

Korte introductie

op Youtube

 


Praktische toepassingen

SAMR kan lessen aantrekkelijker maken en TPACK maakt lessen effectiever. Wat betekenen deze begrippen en hoe kan jij hier gebruik van maken tijdens jouw lessen? In dit artikel behandelt docent Eeuwe Feenstra het SAMR-model.


8 voorbeelden van het transformeren van lessen via de SAMR-cyclus.

Hierna volgen 8 voorbeelden van het SAMR-proces, elk met een voorbeeld van een typische klasoefening die geen technologie gebruikt en deze door elke fase van SAMR loopt. Voor de helft hiervan heb ik gezocht en geleend van voorbeelden die leraren online hadden geschreven (originele bronnen worden verstrekt – in sommige gevallen heb ik het voorbeeld een beetje aangepast). Ik heb ook eigen voorbeelden gemaakt. Bij het doorwerken hiervan werd het me duidelijk dat hoewel substitutie en augmentatie conceptueel relatief eenvoudig kunnen zijn, er nog meer ruimte is voor interpretatie als het gaat om aanpassing en herdefiniëring.

 

Lees Meer

 

Posted by Redactie Onderwijscommunity