Ban op mobieltjes moet concentratie verhogen

Het Zeeuwse Calvijn College stelt vanaf 1 januari een algemeen mobielverbod in op alle zeven schoollocaties. Leerlingen moeten de telefoon in hun kluisje leggen zodra ze op school aankomen. Ze mogen er ook in de pauzes niet meer op kijken. “Ze komen hier om te leren. De telefoon leidt alleen maar af.” De school zet ook in op lessen mediawijsheid.

Thuis of in de kluis’, dat is het motto van het Calvijn College als het over mobieltjes gaat. Nu mogen de leerlingen hun mobiel nog in hun rugzak houden en in de kleine pauzes erop scrollen, maar dat gaat veranderen.

Mediawijsheid

Hoewel de maatregel een initiatief is vanuit de schoolleiding staan de ouders en docenten erachter. Het Calvijn College is niet de enige school die nadenkt over het mobielbeleid. Bij de vmbo-locatie Kruisweg van scholengroep Nehalennia kregen de leerlingen gisteren voor het eerst te maken met nieuwe regels voor telefoongebruik. In de klassen, gangen en het toilet is de smartphone voortaan verboden.

Wet

In Frankrijk geldt in het onderwijs sinds 2018 een verbod op telefoongebruik op school. Ook in de pauzes mogen Franse leerlingen de telefoon niet gebruiken. In Nederland staat hier niets over in de wet en mogen scholen zelf de regels voor telefoongebruik bepalen. Uit een rapport van Duo Onderwijsonderzoek bleek in 2017 dat op 66 procent van de scholen de mobiel alleen gebruikt mocht worden voor een specifieke opdracht in de les. Op 34 procent van de scholen moet de telefoon in de tas blijven.


Lees het hele artikel op de website van de AOB

Posted by Redactie Onderwijscommunity