ONDERZOEK // Voor veel scholieren zijn laptops onmisbaar en soms zelfs verplicht vanuit de school. Gemeenten bieden, indien nodig, vaak een tegemoetkoming, maar de verschillen zijn groot.

Tegemoetkoming gemeenten laptop

Schoolboeken kunnen prijzig zijn, maar voor een laptop of ander elektronisch leermiddel geldt dat in nog sterkere mate. Gemeenten bieden daarom doorgaans een tegemoetkoming aan voor mensen met een kleinere portemonnee die hun naar schoolgaande kind willen (of moeten) voorzien van een laptop.

Grote verschillen

Electronica-keten BCC onderzocht op welke manier gezinnen met een laag inkomen ondersteund (kunnen) worden vanuit de gemeenten. Hierbij zijn de regelingen onderzocht* voor laptop-subsidies in alle 355 gemeenten die Nederland in 2019 telt.

In totaal werd data van 344 gemeenten succesvol in kaart gebracht. Tijdens het onderzoek werd al snel duidelijk dat er per gemeente grote verschillen bestaan in de laptop-subsidies die aangeboden worden. Dit verschil loopt op tot in de honderden euro’s.

Gemeenten bepalen zelf hoe zij deze regelingen inrichten. Zo kunnen gemeenten ervoor kiezen een potje te reserveren voor financiële bijdragen, maar er zijn ook gemeenten die het uitbesteden. De partij aan wie dit het vaakst wordt uitbesteed is Stichting Leergeld Nederland.


Lees hier meer over het onderzoek. Je kunt ook een excel bestand met regelingen downloaden

Posted by Redactie Onderwijscommunity