Tags: , , ,

Mijn idee voor onderwijs #3 Annette van Valkengoed (Laterna Magica)

In een boeiend pleidooi schetst Annette Valkengoed wat er zo anders is aan de onderwijsvisie van Laterna Magica, het succes verhaal van het zo lang verguisde nieuwe leren. Naar idee van Biestra; hoe ziet dat eruit, waar liepen en lopen zij tegenaan. Witte raaf tegen wil en dank.

Mijn idee voor onderwijs door Annette van Valkengoed

Annette van Valkengoed breekt een lans voor het nieuwe leren. Zij startte in 2007 Laterna Magica op IJburg in Amsterdam. Er is op de school geen onderscheid tussen traditionele schooltijd en kinderopvang of crèche. Leraren en pedagogen zorgen samen van half negen ‘s ochtends tot half zeven ‘s avonds voor een doorlopend programma van spelend leren, zorg en ontspanning. Gestoeld op het gedachtegoed van Biestra, met nieuwsgierigheid als uitgangspunt.

Onderwijs kan anders. Ook in de ogen van de inspectie, dat is bemoedigend. Als je altijd precies volgens de regels handelt, handel je niet perse goed.

Bekijk de video van: Annette Valkengoed

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Reilen en zeilen van Laterna Magica

Liefde, vertrouwen en integriteit staan centraal binnen dit onderwijs van zelfsturend leren. En dat geldt voor de kinderen maar ook voor de medewerkers en de organisatie als geheel. En het dient een continu veranderend systeem te zijn, stelt Valkengoed. Eigenaarschap is belangrijk. Natuurlijk leren betekent ook dat elk kind zijn of haar eigen ontwikkelplan heeft en dat alle jaargangen door elkaar lopen.

Lerend systeem

De hele organisatie structuur van Laterna Magica is ook rigoureus anders. Zo min mogelijk hiërarchie van bovenaf, wie het weet mag het zeggen, eigen inbreng en SlimFit zijn zo enkele principes. Valkengoed spreekt eigenlijk van een heel ander slag medewerkers met andere competenties dan gebruikelijk. Zij heten coaches en worden binnen de school (opnieuw) opgeleid. Sprankelende authenticiteit is hierbij wel de sleutel, in het licht van de brede vorming.

Verbinding over de hele linie

Hoewel dat te lineair klinkt om recht te doen aan deze holistische benadering van organiseren. In een boeiend pleidooi schetst Annette Valkengoed wat er zo anders is aan hun onderwijsvisie waar ze op alle niveaus de schotten weghaalden. Denk het onmogelijke voor één organische benadering. Voorschool, opvang en basisonderwijs samengevat in één kind-ontwikkelende visie. Nu willen ze ook voortgezet onderwijs meenemen in hun plaatje.

Waar liepen zij tegenaan en hoe ziet het er praktisch uit. Hoe is het inhoudelijk en organisatorisch opgezet; voor iedereen binnen het onderwijs een inspirerend betoog, ook ter reflectie op het systeem waarbinnen men functioneert, niet voorbehouden alleen aan een onderwijsorganisatie overigens.

 





Tags: , , ,

1 reactie. Reactie plaatsen

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen