Tags: , , , ,

De App Rubriek; #1 Mindmapping

Mindmapping is een grafische manier om gedachten inzichtelijk te maken. Perfecte tool om lesstof eigen te maken, te presenteren of er samen aan te werken. In deze rubriek een selectie uit de vele apps.

Strakke presentatie met een mindmap

Mindmapping is een grafische manier om gedachten inzichtelijk te maken. Het ruimtelijk maken van een onderwerp  kan de leerling in grote mate helpen. Nog eens reflecteren op een onderwerp dat al behandeld en geleerd is? Het uitwerken van een project dat nog in de steigers staat? Een mindmap maakt veel duidelijk. Dit kan als vanouds op een flink stuk papier, maar hiervoor zijn natuurlijk ook vele apps op de markt.

Er is veel te zeggen voor de papieren variant. Zeker als het meer een brainstormsessie betreft met een aantal leerlingen kan het fysieke aspect de interactie bevorderen wat ook de betrokkenheid zal vergroten. Het is een directe en goede manier om informatie te verwerken en stimuleert het ruimtelijk denken.

De digitale variant heeft ook zijn voordelen. Daar waar bevindingen tussentijds worden bijgesteld of uitgebreid is dit digitaal makkelijker te realiseren. In aanloop naar een project maakt het inzichtelijk wat wanneer en waarom gedaan moet worden. Samenwerking op afstand, exporteren en delen laten zich tegenwoordig heel makkelijk digitaal realiseren. Niet in de laatste plaats blijkt dat leerlingen graag digitaal werken omdat de mindmap er dan ‘strak’ uitziet.

We hebben een paar beschrijvingen van apps voor je bij elkaar gezet

Mindomo

Een makkelijk te gebruiken Nederlandstalige website die het mogelijk maakt om gratis drie mindmaps te maken waar je samen met anderen aan kunt werken. Je kunt naar keuze met een leeg blad beginnen. Middels de + knop voeg je vertakkingen toe, die je ook kunt voorzien van diverse stijlen. Ook is het mogelijk om afbeeldingen toe te voegen. Mindomo structureert alles automatisch, wat er overzichtelijk uit komt te zien. De website slaat alles automatisch op. Wil je de mindmap printen? Je kunt je bestand als hoge kwaliteit .png downloaden. Een erg prettige website waar leerlingen graag mee werken. Voordeel van Mindomo is dat het makkelijk met een veelvoud van andere programma’s samenwerkt.

door: Wessel Peeters via:  Vernieuwenderwijs

Coggle

Ook een makkelijk te gebruiken website. Op Coggle kun je ongelimiteerd mindmaps maken waar je ook samen aan kunt werken. Ook heeft Coggle een ‘presentatie’ modus. Wat betreft werking is Coggle net zo vanzelfsprekend als de andere tools: je kunt sterk op je intuïtie vertrouwen bij het maken van je map. Wat betreft vormgeving is Coggle erg mooi: het ziet er als een mooi gestructureerde, getekende mindmap uit. Is je creatie af? Dan kun je deze als hoge kwaliteit .png of .pdf bestand downloaden. Wat ons betreft een absolute aanrader.

door: Wessel Peeters via: Vernieuwenderwijs.nl  

FreeMind

FreeMind is een open source programma en is daarom gratis beschikbaar. De meeste programma’s zijn alleen in trial versie gratis beschikbaar, hetgeen voor de leerlingen natuurlijk interessant is. Als ze aan het ene programma gewend zijn is het niet handig om over te stappen of om betaling te omzeilen met verschillende inschrijvingen. De FreeMind versie is gratis maar niet minder geschikt dan vele betaalde concurrenten. De hoeveelheid aan opties en de verwerkingssnelheid van het programma zijn opvallend. Grafisch is het niet zo sexy als sommige andere programma’s. Als extra plus heeft het een export naar XML functie. Deze functie maakt het mogelijk je opmaak te exporteren naar een ander mindmap programma.

bron: website productivityland.com

MindMeister

MindMeister is ook een populaire variant. Het geeft 3 gratis trial versies waarna tot aanschaf kan worden overgegaan. Het is een prima tool met mooie visuals en vele opties. Het kent verschillende opties om je mindmap een eigen stijl mee te geven. Icoontjes, afbeeldingen, notities of links; vanuit de overzichtelijke interface is je mindmap eenvoudig uit te bouwen. Je kunt gelijktijdig met anderen in een mindmap werken en via de chatfunctie ook evalueren. Voor groepsprojecten is het te koppelen aan MeisterTask, waardoor er makkelijk opdrachten en deadlines aan te hangen zijn.

Mindnode

Mindnode staat zeer goed aangeschreven, maar is wel alleen voor Apple computers te gebruiken. Door zijn overzichtelijke interface is deze variant eveneens zeer gebruikersvriendelijk. Het programma is 2 weken gratis te gebruiken. Door handige edit tools is je overzicht gemakkelijk te bewerken. Helemaal top is de handige sleep en plaats functie. Zo kun je te plaatsen items uit andere apps openen in de interface en naar hartenlust toevoegen of schrappen. Ook zijn bepaalde concepten zo makkelijk te ontkoppelen.

Conlusie

Al met al is er een heel woud aan programma’s om te mindmappen. Zeker in de betaalde varianten doen ze doorgaans niet voor elkaar onder. Wij denken dat de uiteindelijke voorkeur ook gewoon een persoonlijke kwestie is; Soms op grond van specifieke unieke eigenschappen, soms op basis van lay-out en aanverwante uiterlijke kenmerken. Het kan lonen om een aantal free trial versies te installeren en de beste te behouden. Wij hopen dat bovenstaand overzicht de eerste keus iets vereenvoudigd.

Tip: Neem een stuk papier en maak een mindmap rondom de app- keuze. Wat is voor jou van belang en doorslaggevend. 

Hier vind je een uitgebreid overzicht met twintig programma’s; inclusief prijsvermelding en een globaal overzicht van de mogelijkheden.

Hier is nog een goed overzicht van een zestal programma’s met hun specifieke kwaliteiten.

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen