Tags: , , , , , ,

Onderwijs nieuws #11 – ontwikkelingen in Onderwijsland

Duizenden tests voor leraren. Logistieke uitdagingen bij openen van de scholen. Een kwart tot meer dan de helft van de basisschoolleerlingen leest en rekent onder streefniveau.

Duizenden tests voor leraren; materiaalschaarste blijft een probleem

Als over twee weken de basisscholen opengaan moeten per dag 1500 tot 2000 leraren en kinderopvangmedewerkers met klachten getest kunnen worden op het coronavirus. Van dat aantal wordt uitgegaan door de Taskforce Diagnostiek. De taskforce verzamelt de schaarse testmaterialen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. In totaal moeten er vanaf 11 mei zo’n 10.000 tests per dag kunnen worden afgenomen.

Het aantal van 10.000 tests per dag lijkt misschien veel, maar is niet genoeg om massaal in Nederland te testen. Op grote schaal testen is wel een van de voorwaarden die het Outbreak Management Team (OMT) heeft gesteld voordat de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld.

> Lees het gehele bericht op NOS.nl


Middelbare scholen willen graag open, maar de logistiek is nog lastig

Na het primair onderwijs op 11 mei zou het voortgezet onderwijs in theorie op 1 juni weer van start kunnen gaan. Scholen willen wel, graag zelfs, maar stuiten op allerlei logistieke hobbels. Want hoe laat je leerlingen en docenten bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden?

De inzet van de middelbare scholen is vooral dat álle leerlingen na de heropening weer naar school gaan. “Dat ze niet alle lessen op school zullen kunnen volgen, is een gegeven. Maar zorg wel dat alle leerlingen op enig moment naar school kunnen gaan.

De scholen zullen niet in één keer helemaal open gaan; net zoals bij het primair onderwijs zal dat gefaseerd gaan. En als niet elke leerling tegelijkertijd naar school toe kan, hoe selecteer je dan wie wel en wie niet mag?”

De VO-Raad komt zo snel mogelijk met een landelijk protocol hiervoor.

> Lees verder op NU.nl


Groot deel leerlingen haalt streefniveau niet

Peil.Taal en rekenen 2018/2019 geeft zicht op taal- en rekenvaardigheden van leerlingen aan het einde van het basisonderwijs door een analyse van de leerlingresultaten op de vijf eindtoetsen die in april 2019 afgenomen konden worden. Om goed te kunnen functioneren in de maatschappij, is beheersing van het streefniveau (1S/2F) noodzakelijk.

Uit de peiling blijkt dat bij ‘lezen’ bijna een kwart van de leerlingen het streefniveau niet haalt. Bij rekenen haalt zelfs meer dan de helft van de leerlingen het streefniveau niet. Het vraagt dus de nodige inspanningen van het voortgezet onderwijs om de leerlingen na het verlaten van de basisschool alsnog op het algemeen maatschappelijk functioneel niveau te brengen.

> Download het hele rapport hier.

Tags: , , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Nieuws

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen