Tags: ,

Veiligere alternatieven voor Zoom

Onderwijs op afstand; bijvoorbeeld met een groot aantal leerlingen tegelijk videochatten. Veel leraren gebruiken nu Zoom voor hun lessen. Maar hoe zit het met de privacy-voorwaarden en beveiliging.

Wolf in schaapskleren

Vanwege het coronavirus zijn leraren direct op zoek gegaan naar mogelijkheden voor onderwijs op afstand. Een veelgebruikte app is de app Zoom. Momenteel heerst er veel kritiek op de app. De app zou namelijk onveilig zijn en de privacy van mensen niet heel serieus nemen. Kennisnet adviseert scholen om het gebruik van de app Zoom terug te dringen. Zo kun je gebruik blijven maken van de producten waar wellicht al een verwerkersovereenkomst voor is afgesloten, zoals Office365 en G-suite for Education. Daarbij is ook de vraag of het een meerwaarde is dat alle leerlingen in beeld verschijnen. Online lesgeven vraagt om andere werkvormen en dus ook om een andere benadering van klassikaal onderwijs. Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de noodzaak van klassikale videochats. Hieronder hebben wij andere lesmogelijkheden op een rijtje gezet:

Office 365

Binnen Office 365 is het mogelijk om met leerlingen individueel en in een groep communiceren. De leerlingen hebben allemaal een account nodig in de Office 365 omgeving. Vervolgens dienen er in Microsoft Teams teams aangemaakt te worden voor klassen waarmee je vanaf huis wil gaan werken. De leerlingen hebben vanuit huis een browser en toegang tot hun schoolaccounts nodig. Binnen de teams is het mogelijk om met de leerlingen te chatten. Via de Opdrachtenmodule van Teams is het mogelijk om leerlingen opdrachten te laten maken. 

Microsoft Teams

Binnen Microsoft Teams is het dus mogelijk om met leerlingen te chatten. Dit kan op individueel of op groepsniveau. Ook is er een tijdschema beschikbaar om met alle leerlingen te spreken. Indien je een mondelinge uitleg wil geven, kan er een audio- of videogesprek gestart worden met de leerlingen. Ook dit kan op individueel of groepsniveau. Daarnaast is het mogelijk om de leerlingen opdrachten te laten maken vanaf een door jou gemaakt sjabloon, met gebruik van de Opdrachtenmodule van Teams.

Google G Suite

Met Hangouts Meet is het mogelijk om digitaal les te geven en binnen Classroom is het mogelijk om met elkaar samen te werken. Google heeft alle mogelijkheden van Hangout Meets tot 1 juli 2020 beschikbaar gesteld voor alle G Suite omgeving in verband met het coronavirus. Wel moet dit geactiveerd worden in de Google adminconsole. Via Hangouts Meet is het gemakkelijk om een online les te geven. Wel hebben leerlingen een account nodig in de G Suite omgeving. Met de premium functionaliteiten van Hangout Meets is het mogelijk om groepsgesprekken te houden en livestreams te starten. Ook is het mogelijk om met maximaal 250 mensen een videovergadering te houden. Via Google Classroom is het mogelijk om documenten uit te wisselen tussen leerkrachten en leerlingen. Ook is het mogelijk om daarin opdrachten te maken. 

Apple

Indien de school werkt met iPads die in Apple School Manager zijn gekoppeld en met beheerde Apple ID’s, kunnen leerlingen thuis op iPads van school werken. Hierbij kan gebruikt gemaakt worden van de gratis app Schoolmanager. Dit kan op iPads met iOS 12.0 of actuelere versies. Om als docent klassen te beheren is een iPad iOS 13.1 of een actuelere versie nodig. 

ZuluConnect

Elke leerling heeft een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig om in te loggen op Zuluconnect. Via ‘taken-module’ kan je aangeven wat de leerlingen kunnen doen. Hierin is het mogelijk om simpele taken aan te maken en deze beschikbaar te stellen aan de leerlingen. 

Meer informatie

Meer weten over de privacyeigenschappen van videochatapplicaties? Gebruik dan de privacy-quickscan op lesopafstand.nl


Bronnen:

 

Tags: ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Weerstand bieden tegen digitaal determinisme

‘Terwijl wetenschappelijk onderzoek laat zien dat technologie de kwaliteit van het onderwijs niet of nauwelijks verbetert, wordt er door scholen juist steeds meer gebruik van gemaakt.’ Docent en onderwijsontwikkelaar Erik…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen