De PO-Raad, het Lerarencollectief en researchED hebben vijf kennis-filmpjes ontwikkeld. Zij deden dit samen met een aantal experts en onderwijsadviseurs.

In de video’s belichten onderwijsprofessionals thema’s waar je direct mee aan aan de slag kunt om je onderwijs op afstand in te richten.

De vijf thema’s zijn: digitale les, digitale tools, expliciete directe instructie (EDI) op afstand, technisch lezen en Kleuterklas TV.

Kleuterklas TV

Dit is deel 4: Kleuterklas TV, door Floor Busio en Ellen van der Pluijm

 

Ellen van der Pluijm en Floor Busio zijn leerkrachten van groep 1-2 van Basisschool De Vuurvlinder in Geertruidenberg. Samen met andere kleuterleerkrachten zijn zij een online kleuterklas gestart op YouTube; Kleuterklas tv (om hun kleuters afstandsonderwijs te bieden).

Wij willen laagdrempelig onderwijs bieden aan onze kleuters en vinden het belangrijk om de balans te vinden tussen laagdrempeligheid, keuzevrijheid en beschikbare materialen. Uitgeverij De Vier Windstreken maakt kleuterklas tv mede mogelijk.

Klik hier voor deel 1, deel 2, deel 3 en deel 5.

Je kunt nog veel meer informatie, nieuws en video’s vinden op de website van het Lerarencollectief.

Bronnen

De structuur van de video werd mee voorbereid door onder andere prof Dr. Paul Leseman en aangepast door Floor en Ellen op basis van hun praktijk. Je kan hun Kleuterklas TV video’s hier bekijken.

Er zijn verschillende relevante blogposts geschreven over Corona en jonge kinderen:

Deze blog legt uit op basis van onderzoek waarom net nu – in deze misschien traumatiserende tijden regelmaat en structuur belangrijk is: De traumabril: juist bij ontwikkelingstrauma kun je het tij keren

Het grote belang van lezen wordt hier uitgelegd: De vele voordelen van lezen

Gratis te downloaden kinderboeken voor in de klas of om thuis mee aan de slag te gaan:

Voor wie nog meer wil: de Kennisrotonde deed ook onderzoek naar het effect van digitale prentenboeken, lees het hier.

 

Posted by Redactie Onderwijscommunity