Proactief samenwerken, juist nu

In een tijd waarin eigenlijk van iedereen wel persoonlijk leiderschap wordt gevraagd trok deze heldere visual de aandacht van de redactie. Door corona werd het onderwijs behoorlijk op zijn kop gezet.

Door alle lagen van organisaties heen wordt iedereen uitgedaagd het beste uit zichzelf en zijn omgeving te halen en het oude overboord te gooien. Of tenminste tegen het licht te houden. Al die werkwijzen waarvan we stilletjes aannamen dat het nou eenmaal zo gaat, of niet anders kan of altijd al zo ging. Laat die ander maar eens mee bewegen en meer van die lijdzame dooddoeners. Say no more. Hier is de visual.

visual bij de zeven eigenschappen van effectief leiderschap

 

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Een anekdote: In het bos is een boswachter aan het zagen. Hij zaagt zich suf. ‘Hoe lang bent u al bezig?’ vraag je. ‘Meer dan vijf uur,’ antwoordt hij. ‘En ik ben kapot. Dit is superzwaar!’. ‘Maar… waarom stopt u niet even om de zaag weer scherp te maken?’, vraag je. ‘Dan gaat het een stuk sneller.’ De boswachter antwoordt: ‘Daar heb ik geen tijd voor, ik moet nog veel te veel zagen…’

De zaag scherp houden heeft betrekking op het onderhoud en de verbetering van het beste instrument dat je hebt: jezelf. Hierbij gaat het om het onderhoud op vier dimensies:

  • Lichamelijke vaardigheden: beweging, voeding, stressbeheersing.
  • Spirituele vaardigheden: streven naar duidelijke waarden, toewijding, studie en meditatie.
  • Geestelijke vaardigheden: lezen, visualiseren, plannen, schrijven.
  • Sociaal-emotionele vaardigheden: dienstbaarheid, empathie, synergie, innerlijke zekerheid.

Meer lezen?

In het artikel van Arja Kerpel uit 2014 leest u een goede uiteenzetting over dit werk en verdere uitleg over de eigenschappen voor persoonlijke ontwikkeling.

Posted by Sandra Stroeve