HR binnen het onderwijs

De mens en zijn ontwikkeling komt echt centraal te staan de komende jaren. Elly de Lange is directeur HR en Organisatieontwikkeling bij Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). In de uitgave ‘HR in 2030’ van HR2day, een whitepaper, signaleert zij dat het individu meer centraal is komen te staan. Het onderwijs is zich meer gaan richten op het individu en het ontwikkelen van talent. Voor de leerling wordt steeds meer maatwerk geleverd. Maar ook voor de leraar ziet zij deze ontwikkeling. En hybride werken is niet meer weg te denken.

Hoe zie jij de ontwikkelingen van HR binnen het onderwijs?

‘Ik vind het een taak van HR dat de medewerkers die voor de klas staan, goed zijn uitgerust om onderwijs te kunnen geven.’ zegt De Lange. ‘Leraren zijn verantwoordelijk voor de invulling van het onderwijs. HR moet kijken wat ze nodig hebben en daarin faciliteren. Wij werken als de motor die de organisatie in beweging houdt. We moeten het sámen doen.’

Op het moment dat je maatwerk levert, zie je dat mensen gaan groeien

Onderwijs in de toekomst, hoe zie jij dat?

De Lange: ‘De basis van onderwijs blijft altijd gelijk. Je wilt kinderen wat leren. Dat was honderd jaar geleden zo en dat zal in de toekomst ook zo zijn. Maar de manier waaróp verandert. Het wordt veel meer op het kind gericht. Je kunt op heel veel manieren leren en elk kind leert anders. Het onderwijs wordt steeds meer maatwerk.’

De Lange trekt de parallel naar medewerkers: ‘En dat maatwerk, dat ga je ook doen met je medewerkers. En je directie. Pijlers die belangrijk zijn in een organisatie, die doe je op alle niveaus. Er moet één lijn zijn. Dat wat je van de leerling vraagt moet je ook van jezelf vragen. Dat is eigenlijk de kern van het verhaal’

‘Elke leerling zou op elk moment onderwijs moeten kunnen krijgen. Het zou niet uit moeten maken waar je bent. Wat mij betreft wordt onderwijs blijvend in hybride vormen aangeboden. Zowel klassikaal én online.’

Hybride werken en leren zal blijven

‘Deze pandemie en de situatie zoals die nu ontstaan is, heeft er in ieder geval aan bijgedragen dat de focus op de mens toeneemt. Het wordt steeds belangrijker dat je leerlingen en leraren laat doen waar ze goed in zijn. Op het moment dat je maatwerk vanuit HR levert, zie je dat mensen gaan groeien. En dat is wat je als HR wil faciliteren. Als je de ander laat groeien, dan groei jij ook.’


Lees verder over toekomstbestendig HR in het onderwijs

Lees het volledige interview met Elly de Lange en haar visie op de toekomst van HR in de whitepaper ‘HR in 2030’ van HR2day!  

 

 

Posted by bonnyberden