Thema: Organiseren

Artificiële Intelligentie wijst uitvallers tijdig aan
Inzet van Artificiële Intelligentie helpt effectieve inzet van beschikbare zorggelden. Vroegtijdige schoolverlaters werden zo succesvol naar een diploma begeleid.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en praktische uitvoering
VVE bevorderd vroegtijdige stimulatie van het lerend vermogen van kinderen die dat van huis uit ontberen. Een goede uitvoering blijkt in de praktijk problematisch. Prof. dr. Paul Leseman verhaalt uit een brede, internationale studie.

Ontwikkelingsgericht onderwijs
De Taskforce Ontwikkelingsgerichtonderwijs gaat verder waar het Onderwijspact stopt. Als je de ontwikkeling en het welzijn van het kind echt centraal stelt, dan moet het hele systeem op de schop.

Onderwijsassistenten, one man show of sterk duo voor de klas?
Een samenwerkingsverband van basisscholen in Oost-Brabant heeft met de Pabo een leergang opgezet om onderwijsassistenten specifieke pedagogische en didactische kennis bij te brengen. En plukt de vruchten.

Wat is nog betekenisvol onderwijsonderzoek?
Dit kritische pleidooi waarschuwt voor de heersende mores in onderwijsonderzoek, dat het onderwijs feitelijk in de tang heeft met zijn resultaatdenken. Onderzoek zou dienstbaar moeten zijn, niet domineren.

5 punten van aandacht voor toekomstbestendige digitalisering
Digitalisering in het onderwijs raakte in een stroomversnelling. Veel ethische en maatschappelijke vragen zijn vooralsnog onbeantwoord. Bart Karstens stipt enkele aandachtspunten aan.

Huisvesting als sluitpost; krijgt het leren straks nog lucht?
Adequate huisvesting is een randvoorwaarde voor goed onderwijs. De cijfers laten een serieuze terugval zien in netto bestedingen, al 15 jaar. De extra klimaateisen meegerekend, eens te meer een punt van aandacht.

Schaduwonderwijs vergroot kansenongelijkheid
Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de forse toename van schaduwonderwijs. Welke implicaties het heeft op het reguliere onderwijs bijvoorbeeld. Het NRO voerde een overzichtsstudie uit.

Mijn idee voor het onderwijs #10 René ten Bos
Het hele starre van het huidige prestatie denken moet overboord, stelt ten Bos. Het staat innovatie in de weg. De macht van de inspectie en de bestuurslagen is te groot. Ars combinatoria leidt tot vooruitgang.

Stand van zaken onderwijs vraagt om deltaplan
McKinsey nam onlangs het onderwijs onder de loep. In dit artikel belichten we twee grote uitdagingen: het lerarentekort en de groeiende ongelijkheid tussen scholen door de veranderende leerlingenpopulatie.

Leiderschapsscenario’s ten tijde van corona crisis
Scenariodenken geeft het leiderschap de inzichten die nodig zijn om de organisatie kundig door een crisis te leiden. Zodat men kan acteren op hoe de situatie zich in het heden ontwikkelt.

Vernieuwing van onderaf via open science onderwijsonderzoek
Open science is een heel geschikt middel om de wetenschap beter te integreren met de praktijk. Ook brengt het vernieuwing van onderaf. Sturing is nodig om kansenongelijkheid tussen scholen niet te vergroten.

Doorgeschoten differentiatie; hoe toekomstbestendig is ons stelsel?
Om adequaat te kunnen reageren op maatschappelijke ontwikkelingen is een integrale kijk op het onderwijsstelsel nodig. De onderwijsraad kwam met 5 vertrekpunten om de uitdagingen het hoofd te bieden.

Flexkrachten als toegevoegde waarde binnen het team
Er is een lerarentekort in het aantal mensen dat alles moet doen waarvan wij vinden dat het in het onderwijs hoort. De flexkracht is eerder deel van de oplossing dan van het probleem.

Illiass el Hadioui; Corona toont realiteit in kansenongelijkheid
Onderken het ongelijk verdeelde kansenlandschap, stelt de onderwijssocioloog. Als je van gelijke kansen oprecht werk wilt maken, zul je misschien ongelijk moeten investeren.

Versterk het lerend vermogen van je organisatie
Annette van Valkengoed van Laterna Magica over haar ideaal voor de school als leergemeenschap. De hele organisatie dient te zijn ingesteld op leren, in de breedste zin. Stel het leren centraal.