Thema: Toetsing

Onderwijsstelsel stelt niet het kind centraal
Het huidige onderwijsstelsel met zijn leerstofjaarklassensysteem frustreert veel kinderen links en rechts van het gemiddelde. De nadruk op cognitieve leerresultaten breekt intrinsieke motivatie. Een persoonlijk relaas.

Ontwikkelingsgericht onderwijs #4 Jacqueline Blaak
In een vlot gesprek vertelt Jacqueline Blaak over de idee achter ontwikkelingsgericht onderwijs. Jarenlange praktijkervaring zette haar aan de verandering zelf in gang te zetten en het kind daarbij centraal te stellen.

Feedback voor online onderwijs
Sinds veel lessen in het onderwijs online werden gegeven en nu een tweede lockdown ook voor scholen dreigt stoeien veel docenten met hoe er het beste feedback kan worden gegeven. Een handreiking.

Ontwikkelingsgericht onderwijs
De Taskforce Ontwikkelingsgerichtonderwijs gaat verder waar het Onderwijspact stopt. Als je de ontwikkeling en het welzijn van het kind echt centraal stelt, dan moet het hele systeem op de schop.

Het roer moet om in het voortgezet onderwijs
De samenleving heeft anders opgeleide jongeren nodig. In het huidige systeem wordt teveel talent vermorst. Michiel Verbeek staat een heel ander ecosysteem voor ogen.

Doorgeschoten differentiatie; hoe toekomstbestendig is ons stelsel?
Om adequaat te kunnen reageren op maatschappelijke ontwikkelingen is een integrale kijk op het onderwijsstelsel nodig. De onderwijsraad kwam met 5 vertrekpunten om de uitdagingen het hoofd te bieden.

Onderwijs en afstandsleren #4 zelfstandigheid
Drie bevlogen professionals uit het Onderwijs vertellen over werken en leren op afstand. Hoe beviel dat en wat zijn de lessen die zij leerden? Deel 4: zelfstandigheid

Onderwijs en afstandsleren #5 Het inzicht
Drie bevlogen professionals uit het Onderwijs vertellen over werken en leren op afstand. Hoe beviel dat en wat zijn de lessen die zij leerden? Deel 5: het inzicht.

Streefniveau basisonderwijs slechts door één derde gehaald
Het vraagt de nodige inspanningen van het onderwijs om leerlingen na het verlaten van de basisschool alsnog op het algemeen maatschappelijk functioneel niveau te krijgen.

Mijn idee voor onderwijs #8: Joseph Kessels, hoogleraar-emeritus Human Resource Development
Mijn Idee voor Onderwijs is een serie avonden in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Kessels komt met een pleidooi voor een vrijere omgang met de inhoud; zonder de benauwde toetsingscultuur.

Leerachterstand? Achterstand op wat? Of op wie?
De coronacrisis heeft ons allemaal op een andere wijze naar onderwijs doen kijken. Wat is daadwerkelijk de bedoeling van onderwijs en op welke manier moeten we het onderwijs vormgeven?

Onderwijs en afstandsleren #2 Monitoren
Drie bevlogen professionals uit het Onderwijs vertellen over werken en leren op afstand. Hoe beviel dat en wat zijn de lessen die zij leerden? Deel 2: monitoren op afstand.

Mijn idee voor onderwijs #6 Professor Harold Bekkering
Aflevering in de debatreeks “Waartoe dient onderwijs?” #6 Professor Harold Bekkering. Over leerprocessen, over hoe de leerling te motiveren en de leraar als gids. Een boeiend, doorwrochten betoog

Mijn idee voor onderwijs #3 Annette van Valkengoed (Laterna Magica)
In een boeiend pleidooi schetst Annette Valkengoed wat er zo anders is aan de onderwijsvisie van Laterna Magica, het succes verhaal van het zo lang verguisde nieuwe leren. Naar idee van Biestra; hoe ziet dat eruit, waar liepen en lopen zij tegenaan. Witte raaf tegen wil en dank.

Onderwijsorganisaties pleiten voor brede onderbouw
Onderwijsveld komt met breed gedragen advies voor de politiek om de problemen het hoofd te bieden. Met een brede onderbouw en meer bewegingsruimte tussen de niveaus nadien.

de Boekenhoek; Gevormd of vervormd – Jan Bransen
Filosoof Jan Bransen over wat er mis is in het onderwijs. Dat we uitgaan van eerst leren, dan leven. Het onderwijs focust op cognitieve vaardigheden en propageert dit met een passief proces.