Lerarentekort in po loopt op

Basisscholen verwachten na de zomervakantie uit te komen op een tekort van 1.400 docenten, 9 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt maandag uit een peiling onder ruim driehonderd schoolbesturen in opdracht van koepelorganisatie PO-Raad.

Op dit moment, vlak voor het einde van het schooljaar, bedraagt het tekort 3.500 leraren, 5 procent meer dan vorig jaar. Een deel van die vacatures zal nog in de zomer worden opgevuld, verwacht de PO-raad.

lees verder op NRC

Slapeloze nachten door lerarentekort

Vier schoolleiders over tekorten in basisonderwijs.
Het toch al grote gebrek aan docenten in het basisonderwijs groeit. Schooldirecteuren zijn intussen toe aan plan C: samenvoegen van groepen.

Na de zomervakantie verwachten basisscholen een tekort van 1.386 docenten, een toename met 9,6 procent. Ook schoolleiders (408 openstaande vacatures) en onderwijsondersteuners (318 vacatures) zijn er te weinig.

Opvallend is dat de verschillen tussen scholen groeien: terwijl het totale tekort toeneemt, neemt het aantal scholen dat er last van heeft juist af. Vooral scholen in de Randstad, met leerlingen van laagopgeleide ouders en in het voortgezet speciaal onderwijs hebben moeite om leraren te vinden. De onderwijsinspectie waarschuwde onlangs al voor de hierdoor toenemende kansenongelijkheid.

Vier schoolleiders over de tekorten in de NRC

Posted by Redactie Onderwijscommunity